Gözlük, çerçeveli mercek ya da merceklerden oluşan bir aksesuar, bir araçtır.

Türk Dil Kurumu, gözlüğü şu şekilde tanımlar: "Görme bozukluğu olan bir kimsenin gözlerinin daha iyi görmesine veya gözleri korumaya yarayan, bir çerçeveye yerleştirilmiş çift camdan oluşan araç".

Gözlüğün kullanım amacı, görme bozukluğunu gidermek ya da gözleri dış etkenlerden korumaktır. 

Sokakta satılan, ucuz, kıyafetlerinizle eşleştirdiğiniz rengarenk güneş gözlüklerinden uzak durun! Hiç farkında olmadan gözünüzde tümör oluşumuna veya katarakt, sarı nokta gibi göz hastalıklarına yol açabilirsiniz. Kaliteli bir güneş gözlüğünüz olsun ve onu yaz-kış kullanın.

Türkiye’nin son zamanlarda en çok tercih edilen Toms Teddy güneş gözlüğü markasının üreticisi Optifabrik Gözlük Sanayi ve Ticaret AŞ yönetim kurulu başkanı Olcay Rodoplu, ‘’ Ultraviyole (UV) engelleyici özelliği olmayıp sadece koyu renkli camları olan gözlükler göz sağlığını bozar ve katarakt riskini artırır. Bu gözlükler kullanıldığında gözbebeği genişlemekte ve buna bağlı olarak göze daha fazla UV ışığı girdiği için göz kusurları artmaktadır, göz sağlığı olumsuz etkilenmektedir” diyerek doğru güneş gözlüğü seçimi hakkında uyardı.

-Polarize lensin en büyük özelliği parlamaları ve yansımaları emmesidir. Polarize güneş gözlükleri parlamaları camın ön kısmında tek noktada toplar ve geri yansıtarak göz içine girmesini engeller. Polarize cam katarakt ameliyatı geçirmiş veya lazer ameliyatla çizdirilmiş gözler için özellikle tavsiye edilir. 

- Dikey bir çizgiye baktığınıza, mesela kapı çerçevesi veya dolap çıtası. Bu durumda numarasız bir güneş gözlüğünü hareket ettirdiğinizde görüntü hareket etmez. Gözlüğü hafifçe yukarı aşağı, sağa sola hareket ettirdiğimizde bu çizgide oynama ya da kırılmalar oluyorsa o gözlük uygun değildir"

-Güneş gözlüğünüzün üzerinde CE ibaresi olmalı satın alırken garanti belgesi istenmelidir. Garanti belgesinde hangi firma tarafından üretiminin yapıldığı yazmalıdır. Ergonomi açısından hafif güneş gözlüklerini tercih etmeniz, daha rahat kullanıma olanak sağlayacaktır.

-Güneş gözlüğü tüm gözü kaplayan ve yanlardan dönen şekilde değilse yukarıdan gelen ışınları önleyemez. Çalışmalar güneş ışınlarının genellikle gözlük kenarından geçerek göze ulaştığını göstermiştir. Bu noktaya da dikkat etmek gerekir.

- Kısa mesafe yürüşleriniz dahil olmak üzere güneş gözlüğümüzü kullanmalı ve bunu belirtilen kalite normlarına uygun seçmeliyiz. Unutmayın hastalıklardan korunmanın en önemli basamağı, hastalığa yakalanmadan gerekli tedbirleri alarak önlemektir.

Kaynak

https://www.habergazetesi.com.tr/haber/5728291/gozluk-alirken-toms-teddy-uyariyor