Toms Teddy güneş gözlüklerinin üreticisi Optifabrik Gözlük Sanayi ve Ticaret AŞ yönetim kurulu üyesi Olcay Rodoplu, ‘’ilk güneş gözlüğü nasıl bulundu?’’ sorusunu yanıtladı.

Yaz aylarında göz sağlığına daha fazla özen göstermek ve artan güneş ışınlarına karşı daha dikkatli olmak gerekiyor. Güneşin sıcak yüzünü göstermeye başlamasıyla birlikte güneş gözlüğü kullanımı da gittikçe yaygınlaşıyor. Günümüzde pek çok insan, hem sağlığını koruma hem de şık görünebilmek ve günlük kıyafetlerini tamamlamak için güneş gözlüğü kullanıyor. Peki ilk güneş gözlüğü nasıl bulundu?

Aslında ilk güneş gözlüğü tam yeri bilinmemekle birlikte kuzey kutup bölgesinde soğuk esen rüzgardan gözleri korumak ve ışınların karda yansımasını engellemek amacı ile fildişi veya kaburga kemikleri üzerine küçük delikler açıp bu kemikleri gözlerine uygun hale getirerek ESKİMO’lar tarafından bulunmuştur. Tabii ki gözleri koruyan bu cisim de o zamanlar koruyucu bir lens yoktu ancak göz kapaklarını çevrelemesi ile tüm ışınların göze direkt temasını engelliyordu.

Roma İmparatoru NERO gladyatör dövüşlerini rahatça güneşten etkilenmeden izlemek için cilalanmış renkli cam takılmış zümrüt çerçeveli bir güneş gözlüğü kullanıyordu.

Hatta en ilginç güneş gözlüğü kullanımı ise Çinli yargıçlar mahkeme esnasında yüz ifadelerinin anlaşılmasını önlemek amacıyla dumanın isiyle kararttıkları yassı cam parçaları kullanıyorlardı.

1752’de İngiliz optisyen James Ayscough, hafif boyanmış camları kullanarak bazı göz kusurlarının etkilerini ortadan kaldırabildiğini öne sürdü ve güneş gözlüğünün göz sağlığı için kullanımının adımları atılmış oldu.

1929 yılında Foster Grant of Atlantic City’nin kurucusu Sam Foster’ın seri üretimle güneş gözlüğü üretmeye başlaması, tüm pazarda ismini duyurmasını sağladı ve güneş gözlüklerinin popüler olmasında rol oynadı.

1936 yılında, Amerikalı bilim adamı ve mucit Edwin H. Land, polarize filtreli camı icat ederek güneş gözlükleri ile ilgili önemli bir adım atmış oldu.

Ve Güneş Gözlüğünün Popularite Kazanması

İlk olarak çoğunlukla pilotların güneşten etkilenmemek için kullanımı ile birlikte 1960 yılında Hollywood yıldızlarının da gözlerinde görülmeye başlandı. Artık insanlar güneş gözlüğünü sadece sokaklarda değil, kapalı ortamlarda aksesuar olarak da kullanmaya başladılar.

Göz Sağlığı, Moda? Sizce Hangisi?

Tabii ki bunun cevabı ilk önce göz sağlığı, ancak size yakışan model ile.. Bu cevap biraz politik gibi görünse de doğrusu bu olmalı. Güneş gözlüğü satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta lens kalitesidir.

Acaba satın aldığınız güneş gözlüğü sizin göz sağlığınızı koruyor mu?

Tabii ki herkes en uygun fiyata en iyi kalitedeki ürünü satın almak istiyor. Hepimiz bir ürün satın alırken ilk önce görseline sonra fiyatına sonra özelliklerine bakıyoruz. Güneş gözlüğünde en önemli konu sizin gözlerinizi koruyacak olan lenstir. Polarize ve UV özellikli olmasına dikkat edilmelidir. Bunun için gözlük satın almanın en güvenli yeri optik mağazalardır. Çünkü optik mağazalarda güneş gözlüğü satın alırken polarize ve UV testi de yaparak güven ile satın alabiliriz. Eğer internetten alışveriş yapmayı seviyorsanız satın aldığınız ürünün sertifikasyonları olmasına dikkat ediniz, nereden satın alırsanız mutlaka polarize testi yapınız.

Olcay Rodoplu, ‘’Göz sağlığınız bizi için önemli. Toms Teddy güneş gözlükleri göz sağlığınızı korumak için gerekli hassasiyet gösterilerek üretilmektedir. CE, ISO 9001, ISO10002, ISO13485 kalite sertifikalarına sahip Toms Teddy, her bir ürünü için 2 yıl garanti vermektedir’’ diyor.

HABER KAYNAK

https://haberlerekstra.com/gundem/ilk-gunes-gozlugunun-nasil-bulundu-toms-teddy-anlatiyor-1159.html